קהילת אכזיב – בשתוף ארגון קיימא

על הקהילה

קבוצת "שומרי החוף והים-גליל מערבי" של קהילת שמורת ראש הנקרה אכזיב  הינה קבוצה  של תושבי אזור הגליל המערבי שחברו לרשויות האזור וארגוני שמירת הטבע על מנת לתמוך ולקדם את שמירת הסביבה החופית והימית הייחודית של הגליל המערבי.

הקבוצה פועלת בשיתוף פעוטלה עם ארגון "קיימא" ונציגי המועצה  לשמירת החופים גם בהתנהלות היומיומית כגון- ניקיון, שקט, שמירה על מגוון ביולוגי ולא רק במאבקים נגד בניה בחוף. 

שמורת ים ראש הנקרה- אכזיב: מוכרזת

גדול יותר, מגוון יותר, עמוק יותר!

שמורת ים ראש הנקרה – אכזיב היא השמורה הימית הצפונית ביותר בישראל. היא משתרעת לאורך חוף מפורץ מגבול ישראל/לבנון ועד לגבולה הצפוני של העיר נהריה,  6.8 ק"מ לאורך קו החוף ולמרחק של 15 ק"מ מהחוף לתוך הים. שטח השמורה: כ-100 קמ"ר. העומק המירבי בשמורה 800 מטרים

קצת היסטוריה: חלקה הרדוד של שמורת אכזיב הוכרז כשמורת טבע עוד בשנות ה-60 ומאז היא מהווה אתר לנופש, חינוך, תיירות-חוף וצלילה. אז ב-2003 השמורה הוגדלה למרחק של 2 ק"מ מהחוף והוכרזה כשמורת טבע חוף ראש הנקרה. רק לאחרונה, בשנת 2019 השמורה הוכרזה עד למרחק של 15 ק"מ מהחוף, והורחבה דרומה עד גבולה הצפוני של נהריה.

שמורה ימית זו היא הגדולה, העמוקה והמגוונת ביותר בישראל מבחינת בתי הגידול וערכי הטבע שבה, וכוללת אזורים ייחודיים לחופינו. ניתן למצוא בה טבלאות גידוד ושוניות סלעיותחופים חוליים, מערות ומחילות בסלעי החוף ובים, רכס כורכר תת ימי, איים סלעיים, וקניון תת-ימי מרשים המגיע לעומק של קרוב ל 800- מטרים בתוך אזור השמורה. בעצם, שטחי השמורה מהווים מעין "סופרמרקט" ענק שיש בו כמעט הכל ממה שיש לים התיכון הישראלי להציע – והכל במקום אחד!

בשמורה מגוון בתי גידול כגון משטחי גידוד סלעיים על קו החוף, רכסי כורכר טבועים ומערכות הבקיעים והמערות שבהם, איוני ראש הנקרה-אכזיב המשמשים אתרי קינון חשובים לשחפיות ים ושחף צהוב-רגל (בשנים האחרונות אף נצפו בהם זוגות של המין הנדיר שחפיות רסן), וצוק תת ימי הצונח אנכית לעומק של כ – 20 מ‘ ומהווה בית גידול עשיר למיני חסרי חוליות ודגים רבים. פיקוח הדוק על השמורה מראשית שנות ה – 80 הביא לשימורם של מגוון מיני דגים, סרטנים וחסרי חוליות הגדלים ומתרבים כאן, בעוד בחלקים אחרים של מימי ישראל הם נדירים ומצויים בסכנת העלמות.

קהילת אכזיב חוגגת את יום האוקיינוסים 2020

בחורף 2010-2009 נצפה על טבלאות הגידוד בשמורה מספר פעמים כלב ים נזירי. כיום זהו מין בסכנת הכחדה עולמית. במידה ואוכלוסיותיו יתאוששו בעתיד, עשוי מין רגיש זה להשתמש בנקרות ראש הנקרה כאזור המלטה וגידול הצאצאים. התכנית מציעה להרחיב את שמורת הטבע הימית ראש הנקרה אכזיב עד למרחק של 12 מייל ימיים מערבה, גבול המים הריבוניים של ישראל בים, כך שתכלול את קניון אכזיב והים העמוק שממערבו. עומקו הרב של הקניון מאפשר לבעלי החיים של המים העמוקים להתקיים בקרבה רבה לחוף. מיני דגים וסרטנים, המופיעים בדרך כלל בעומק של 500 מ‘ בחלקים אחרים של הים התיכון, מופיעים בראש הנקרה בעומק 50 מ‘.

 

פעילויות הקהילה

ניקוי הים הגדול בעולם דצמבר  2021 בגליל המערבי.  קהילת ים אכזיב אחראית על 8 חופים לאורך הים.

 

ים יבשה 2021 . ארוע השנתי של קהילת ים אכזיב של אנשי הים התיכון (שומרי החוף והים גליל מערבי) לשנת 2021 ,   המטרה לקדם את האומנות כאמצעי לטובת שמירת הסביבה הימית והשמורות הימיות בים התיכון.