קהילת ים אבטח (דרום) – בשיתוף דלפיס

על הקהילה

בקהילה שלנו חברים תושבי אשדוד והסביבה מכל הגילאים, אוהבי חוף, ים וטבע באופן כללי.

הקהילה פועלת בשיתוף פעולה עם עמותת "דלפיס" – למען היונקים הימיים שהוקמה על ידי חוקרים ומתנדבים במטרה לפעול באופן אקטיבי למען היונקים הימיים בישראל, תוך קידום שיתופי פעולה עם ארגונים סביבתיים וכל ארגון הפועל למען אותן מטרות. 

 המטרה שלנו היא להרחיב את שומרת הטבע הימית אבטח מ- 300 מטר ל- 7 ק"מ, על מנת להבטיח שאלפי סוגי החי והצומח שחיים כאן, כמו הדולפין המצוי וצבי הים, יוכלו לחיות ולהתפתח באזור עוד שנים רבות וכדי שאנו נהנה ממי ים נקיים ובריאים.

אנו מזמינים אתכם להיות חלק מהקהילה שלנו ולהצטרף לשלל הפעילויות שאנו מקיימים, ביניהן סיורים בחוף ניצנים העוסקים בהכרת החשיבות בסביבה חולית ותרומתה למערכת האקולוגית, הרצאות על בעלי החיים הייחודים לאיזור כמו ברטן החולות, דולפין מצוי וצבי ים.

שמורת ים אבטח 

סטטוס: שמורת טבע ים אבטח – מאושרת!
השמורה המוצעת תשתרע במרחב הימי בין הערים אשדוד בצפון ואשקלון בדרום, ובין גבול שמורות הטבע הימיות המוכרזות במזרח: ים אבטח צפון ודרום, 300 מ' מערבית מקו החוף ועד למרחק של כ – 7 ק"מ מקו החוף במערב

• שטח השמורה:   67.1 קמ"ר
• מרחק הגבול המערבי מקו החוף: כ-7 ק"מ
• העומק המרבי בשמורה: 40 מ'.

שמורת ים אבטח מהווה המשך רציף לשמורת חולות ניצנים, ולשמורה המוכרזת הרדודה של ים אבטח
(המשתרעת כיום למרחק של 300 מ' בלבד מהחוף, במים רדודים מאוד).

בשמורה זו חוף ים שברובו הוא חולי ונשמרו בה מגוון מינים של בית גידול חולי. בנוסף חוף השמורה מהווה אתר הטלה עיקרי לשני מיני צבי ים, ירוק וחום, הפוקדים מידי קיץ את מימי השמורה לצורך הזדווגות ואת חופיה לצורך הטלה.

לשמורת ים-אבטח חשיבות רבה בשימור מדגם מייצג של המגוון הביולוגי באזור, בו הדולפין המצוי (מין נדיר מאד למרות שמו), וכן הגנה על אתרים קריטיים לרבייה וגידול של מיני בעלי חיים, כגון אזורי אומנה לדגיגים בקרבת החוף.

השמורה המתוכננת אמורה להשתרע בעתיד מקו החוף ועד גבול המים הריבוניים של ישראל במערב. איזור זה מייצג את בית הגידול הימי האופייני למימי ישראל – בית הגידול של הקרקעית הרכה. קרקעית זו נשלטת על ידי גרגרי חול עד לעומק של 40-35 מ‘ עומק, וגרגרים חרסיתיים דקים יותר ככל שמעמיקים. חברת הקרקעית מתאפיינת בדגי קרקעית כגון דקר המכמורת וקרנון עינוני. בין הרכיכות ניתן למצוא חביונה גדולה, חשופיות, וצדפות רבות ממינים מקומיים ומהגרים, כגון סטרומבוס מקושט ושדרנית. חסרי חוליות נוספים על הקרקעית הם נוצות ים, אצטלנים מושבתיים ובודדים, נחשוני ים, וכן מושבות של הידרוזואה וחי טחביים. הקרקעית החולית עצמה מאוכלסת בתולעים רב זיפיות, סרטנים מקבוצת האמפיפודה והדקפודה וקיפודי ים, דוגמת לבב מתחפר.

מקור: רשות שמורות הטבע והגנים, מדיניות שמירת הטבע בים התיכון – שמורות טבע ימיות ככלי לשימור הסביבה והמגוון בים התיכון.

הצטרפו לקבוצה של ים אבטח בפייסבוק

ליצירת קשר עם רכזת הקבוצה:
שני טובול: 050-8335796  medseapeople@immrac.org

רכז ארצי: מייקל רפאל :054-5442776, michael@anu.org.il במאושרת